Hur du hittar enkla boenden

Har du bestämt dig för att resa ut i världen så vill vi gärna tipsa om att bo billigt. Köper du en paketresa så kostar det vad det kostar och du kan inte påverka priset på resan nämnvärt. En annan effekt som uppstår då du köper en paketresa till en resort eller stort turisthotell är att priserna på mat och dryck på hotellområdet ofta är betydligt högre än utanför hotellet.

Ta reda på hur du kan bo

Flyger du till en annan världsdel kan det vara klokt att ta reda på hur man brukar ordna med logi om man väljer bort de stora hotellen. Det finns organisationer som hjälper dig att hitta en lägenhet överallt i världen som någon hyr ut för en kortare tid. Du kanske till och med kan byta lägenhet med en familj från ett annat land som vill besöka Sverige, då kan boendekostnaden bli nära på noll.

Andra alternativ är vandrarhem som finns i nästan hela världen. Det är inte särskilt bekvämt att bo i en sovsal om du ska stanna i flera dagar, men det fungerar för en natt om det kniper, nästa dag kan du ge dig ut att leta efter något pensionat eller guesthouse. Tips får du på turistbyrån eller till och med på vandrarhemmet. Den stora fördelen med att bo lite enklare är att du ofta hamnar mitt i smeten där de vanliga innevånarna bor och du får säkert uppleva så mycket mer. Kanske kan det vara smart att hemifrån boka den första natten efter ankomst till resmålet på ett hotell.

Rundresor och motell

Att resa runt i landet du har kommit till är också att rekommendera. Ett spännande resmål är Route 66 i USA. Med lite framförhållning kan du hyra en bil och förflytta dig den klassiska sträckan mellan Chicago och Santa Monica utan för Los Angeles. Du kan till och med köpa en begagnad bil och sälja den innan du reser hem. Det finns oftast motell lite varstans som du kan boka när det är dags att vila för dagen. I Latinamerika och i Sydostasien går det bussar överallt och det är ett mycket billigt sätt att förflytta sig på. På lokalbussarna får du kanske räkna med att dela utrymme med några höns men du kommer säker att göra nya bekantskaper under din bussresa. Var beredd på att det kanske inte alltid finns ett bekvämt motell att spendera natten på. Här kan det vara smart att kolla upp lite hemifrån först.