Partaj i naturen

Egentligen är vår natur för fantastisk för att stänga ute när det är dags för firande. Varför inte fira dina och barnens födelsedagar utomhus? Med lite planering går det utmärkt att anordna ett kalas i den friska luften, oavsett årstid.

Barnkalas

Skriv med i inbjudan till de andra barnen att ni förväntas vara utomhus hela dagen och att de borde ta med sig varma, oömma kläder samt ett ombyte. Då är det ingen som kommer att frysa eller gå med blöta sockar hela dagen.

Du kan köpa dekorationer och engångstallrikar hos Kalaskungen, välja gärna papp du lätt kan vika ihop i plastsäckar och ta med hem. De är också snällare mot miljön än plastalternativet. Köp alltid en lite större förpackning än du behöver, det går åt fler tallrikar och muggar än du tror. Med några girlanger och ballonger kan du dekorera vilket vindskydd som helst till en kalasplats.

Var ute i god tid till vindskyddet. Din partner eller några vänner kan säkert åka dit tidigare och dekorera medan du väntar på barnen. Vindskydd går inte att boka, är ni inte där i tid kanske alla platser runt grillringen redan är upptagna när ni kommer dit. Samtidigt gäller det att vara generös om det kommer andra till platsen, be barnen göra plats på bänkarna och gör plats på grillen för andras mat.

Fest för vuxna

Ett vuxenkalas kräver inte desto mindre planering. Hör av dig till de inbjudna i tid, de kan ha svårare att hitta tid i kalender med kort varsel än några skolbarn. Tipsa om vad de kan ta med och hur länge du tror att ni tänker vara där. Oavsett ålder, måste alla klä sig för väder.

Ska ni dricka alkohol är det viktigt att sköta sig, det är aldrig riskfritt att blanda alkohol och eldning, speciellt inte när vi haft så torr sommar som i år. Häng upp påsar redan innan folket kommer så de enkelt kan kasta pant och glasflaskor på rätt plats. En påse för matavfall borde och finnas med.

Har ni inget vindskydd tillgängligt kan ni köpa en paviljong eller ett enklare vindskydd och sätta upp i trädgården eller en park. Kommunen brukar ha kartor där de markerar ut vilka parker som det är alkoholförbud i.